Forum
Forum
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

smacznego!!!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Kącika Kuchcika
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agar
Ekspert



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DOLNYŚLĄSK

PostWysłany: Nie 10:26, 06 Sty 2008    Temat postu: smacznego!!!

Super.ciesze sie ,że admin posłuchał sugestii mojej.kiedy przypomnę sobie moje problemy,jak syn sześciolatek powiedział ,że nie będzie jadł mięsa,córka i starszy syn staneli za nim okoniem i tak mnie pilnowali,że ze śmieci wyciągali papierki sprawdzając czy nie dałam jakichś mięsnych komponentów.
Jak zagroziłam laniem to przestali tłumaczyłam,że ich kocham i nie będę oszukiwać.lanie dopiero poskutkowało.
Już minęło lat troche dzieci są dalej weget my z mężem nie ale udało mi się pogodzić kuchnie ,żeby nie zmuszać nikogo do niechcianych dań nie przesiadywać od rana do wieczora w kuchni.
Ale na początku obiad zaczynałam o ósmej i cały dzień gotowałam.
Koszmar i bezradnośc.
wiem ,że najlepsze są sprawdzone przepisy i rady.
Shalom!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Oliwka
Wyjadacz



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 21:35, 06 Sty 2008    Temat postu:

- Zatem zaczynaj
- jak poczują zapach to sie zleca - wszak przez żołądek do ....
- ale nie zaduzo naraz bo jak sie rozsmakują to nie będą myśleć


Very Happy
- cos prostego na ząb


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agar
Ekspert



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DOLNYŚLĄSK

PostWysłany: Pon 0:11, 07 Sty 2008    Temat postu:

podam wam coś co jest moim przebojem i zdobywa zawsze uznanie .
zarabiamy ciasto drożdżowe(nie opłaca się z mniej jak z kilograma mąki)
1kg kapusty kisz ugotować, odcedzić.między czasie udusić cebulę ok 20dkgi na te cebulę wrzucic posiekaną kapustę doprawić pieprzem czarnym i białym,sól(veget)
pieczarki-ja dodaję suszone mielone nózki grzybów- jakie mam,czosnek 2-3 duże ząbki farsz musi być trochę ostrzejszy.dodać granulat sojowy-jeśli nie ma granulatu daję pokruszone kotlety sojowe ala schbowy,nie moczę wcześniej.
Doprawiony przesmażony farsz przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję zawsze troche suchej tartej bułki,żeby wciągnęla olej i wodę.
Ciasto drozdźowe1kg mąki 5 dkg drożdży woda(mleko)olej lub margaryna można jajko szczypta soli wyrobić po wyrośnięciu przerobić wałkować jak ciasto pierogowe
i robie jak pierogi,można piec w piekarniku lub smażyc jak pączki.
Najsmaczniejsze ciepłe do barszczyku mniam ...chyba jutro zrobie.REWELACJA!!!

shalom!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Oliwka
Wyjadacz



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:26, 07 Sty 2008    Temat postu:

- znaczy się ,że całość już uduszona przepuszczasz przez maszynke
- kapusta z " mięsem "
- no tak narobiłaś smaczku a ile na to czasu potrzeba ?
- ok 2,5 godz ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seraf
Dyskutant



Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:10, 07 Sty 2008    Temat postu:

Ja lubię kotlet mielony z buraczkami na cieopło i ziemnniaczki tłuczone z masłem

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Seraf dnia Pon 17:10, 07 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agar
Ekspert



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DOLNYŚLĄSK

PostWysłany: Pon 19:59, 07 Sty 2008    Temat postu:

Tak uduszone przez maszynke ,a co.Może być siekane ale lepsze jest mielone.Wiesz na początku to tyle czsu zabierze ale potem juz mniej.no i ja rozkładam na dwa dni jednego gotuję kapuste,a drugiegozarabiam ciasto i nim wyrośnie szykuje farsz reszta zależy jak szybko lepisz pierogi.
Seraf i nie wegetarianie są tym jedzonkiem zachwyceni.Buraczki fakt dla mnie na zimno to profanacja.
Moge podać Ci dobry sos z pieprzu do kotlecika.

Shalom!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Oliwka
Wyjadacz



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:31, 07 Sty 2008    Temat postu:

- Sos z pieprzu - no ciekawe ,ciekawe wytrzymamy ?
- a ja dzisiaj jadłam kotleciki z jajka
- a ciekawe w smaku są kotleciki z ziemniaczków .
- Pamiętam , jak kiedyś podałam panu malarzowi to za nic nie
chciał uwierzyć ze to nie jest mięso

- ugotowane ziemniaczki utłuczone ,lub zmielone do tego
- dodac jak do mielonego
- cebulka uduszona
- bułka umoczona
- jajko surowe
- pieprz ,sól majeranek ,lub co kto lubi
- zarobic jak mielone uformowac opanierowac w bułeczce i na tłuszcz
przyrumienic i podawac jak kto lubi
mizeria
surówka z kiszonej kapusty
sałata
itp

czujecie ten smak


Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Oliwka dnia Pią 11:31, 16 Sty 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agar
Ekspert



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DOLNYŚLĄSK

PostWysłany: Wto 13:17, 08 Sty 2008    Temat postu:

no to do tych kotletów czas na sos
Do rondelka łyzka masła i łyzka (płaska)maki podsmażyc ale nie rumienic, dolać wody z mlekiem ok pół szkl.soł(veg)odrpobinę pieprzu czarnego i Tu mozna do smaku łyzeczke pieprzu Białego lub zielonego lub kolorowego(wygląda najciekawiej)w ziarkach i troche(1/4łyżeczki) tego samego zmielonego.Pieprz mielony mozna dodwać na końcu żeby nie przedobrzyć po spraktykowaniu juz każdy do smaku dopasuje,
Porcje można zmniejszyc na łyżeczki ja nie gotuję mało więc i moje przepisy sa obfitsze.
Kotlety ziemniaczane radą rodzinną na jutro!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Oliwka
Wyjadacz



Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:38, 16 Sty 2015    Temat postu: http://biblia.phorum.pl/index.php


.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Kącika Kuchcika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin